Wielkie głosowanie odbędzie się po selekcji zgłoszeń. Do ogólnopolskiego finału zakwalifikuje się 16 najlepszych potraw z 16 województw, które zdobyły najwięcej kłosów w etapie III.
Podczas uroczystej gali finałowej (planowanej na sierpień/wrzesień br.) nastąpi prezentacja potraw, wzorowana na telewizyjnych show kulinarnych. Polegać ona będzie na przyrządzaniu potraw na żywo, na profesjonalnych stanowiskach pod okiem zacnego jury składającego się z kulinarnych autorytetów.
Do momentu selekcji zgłoszeń, gospodynie z Lutomi Dolnej nie chcą jeszcze zdradzać swoich przepisów, ale jak same podkreślają swoje dania i potrawy przygotowały w oparciu o polskie produkty. Działające w gminie Świdnica koła gospodyń to skarbnica wiedzy kulinarnej, pomysłów na rękodzieło i wielu cennych inicjatyw. Za każdym razem zaskakują nas swoją pomysłowością i oryginalnością przepisów. Ich talent i zdolności kulinarne można oceniać praktycznie w ciągu całego roku, czy to podczas jarmarków wielkanocnych i bożonarodzeniowych, festynów i imprez plenerowych. Jednak to dożynki są największym świętem gminy Świdnica, podczas których możemy podziwiać umiejętności kulinarne i największą ilość potraw, przygotowanych przez nasze gospodynie – mówi wójt gminy Teresa Mazurek.