Branża spożywcza i paszowa
Jest to kategoria, która określa dodatki do żywności w zakresie : BIO EKO surowce, cukiernictwo i piekarnictwo, materiały i dodatki paszowe, przemysł mleczarski i lody, przemysł mięsny, drobiarski i rybny, przemysł tłuszczowy oraz przemysł napojowy. Branża spożywcza i paszowa jest najczęściej spotykana w życiu codziennym. Bardzo często żywność zawiera dodatki do żywności. Muszą one być odpowiednio dobrane w zależności od danego produktu. Oprócz tego powinny być także dobrze skomponowane i wytworzone. Dzięki dobrym dodatkom spożywczym, żywność uzyska odpowiedni kolor, smak, czy zapach, ponieważ właśnie za to odpowiedzialne są dodatki spożywcze. Branża spożywcza to szeroka gama produktów, które muszą być smaczne i nieszkodliwe. Tak więc odpowiedni dystrybutor dodatków spożywczych zapewni nam przede wszystkim bezpieczeństwo przy spożywaniu produktów oraz sprawi, że dodatki do żywności będą skutecznie pełnić swoją rolę. Branża paszowa natomiast obejmuje dodatki paszowe, które przeznaczone są do karmienia zwierząt. Odpowiednie utrzymywanie zwierząt hodowlanych i dbanie o ich prawidłowe odżywianie spowoduje, że mięso, czy produkty z owych zwierząt będą o wiele bardziej zdrowe i smaczne. Oprócz tego dodatki paszowe dają również zalety dla samych zwierząt. Dzięki dobrym dodatkom, zwierzęta są zdrowsze, lepiej wyglądają i dobrze żyją. W obecnych czasach jest to bardzo ważne, ponieważ coraz częściej można usłyszeć, że zwierzęta hodowlane są źle karmione, co powoduje duży niedobór ważnych składników, a w efekcie chorobę, czy nawet śmierć.
Żelatyna – zdrowy dodatek do żywności
Sama żelatyna posiada wiele właściwości zdrowotnych. Dba przede wszystkim o kości, czy stawy, poprawia trawienie, dostarcza kolagen, który jest istotny dla skóry, a nawet poprawia elastyczność włosów. Istotnym producentem w tej dziedzinie jest ITALGELATINE - europejski producent żelatyn wieprzowych i wołowych o najwyższej jakości spożywczej i farmaceutycznej, którego reprezentuje europejski dystrybutor OQEMA. Żelatyny wieprzowe i wołowe produkowane są ze skór i kości wieprzowych i wołowych. Żelatyna dodawana do produktów spożywczych pełni określone funkcje. W przypadku wędlin zapobiega ona wyciekaniu wody, co jest bardzo ważną cechą przy tego typu produktach. Powoduje ona również, że bita śmietana jest puszysta i zbita, dzięki czemu staje się o wiele bardziej apetyczna, a co za tym idzie chętniej kupowana. Żelatyna zagęszcza również jogurty. To dzięki niej są gęste i nie leją się tak łatwo. Wybór dobrego producenta żelatyn jest bardzo ważny, ponieważ żelatyna ma szerokie zastosowania, a zatem powinna być jak najlepszej jakości.