Szkocja whisky stoi
O Szkocji nie wiemy w Polsce zbyt wiele. Jest to dość mały (powierzchnia 77,9 tysiąca kilometrów kwadratowych) kraj położony na północy Wielkiej Brytanii. Jego stolicą jest Glasgow, jednak nie ono określane jest stolicą szkockiej whisky. Ten trunek produkowany jest w pięciu regionach kraju. Są to kolejno: Lowlands, Hihglands, Speyside, Islay oraz Campbeltown. Lowlands, co można wywnioskować z nazwy, znajduje się na południu Szkocji. Występujący tam łagodny klimat sprawia, że destylaty dojrzewają szybciej niż w reszcie kraju. Whisky z tego regionu charakteryzuje się jasną barwą i kwiatowo-owocowym aromacie. Z kolei w Highlands szkocka whisky jest najbardziej zróżnicowana. W zależności od regionu, kładzie się nacisk na inne aromaty. Jednak prawdziwym „sercem” szkockiej whisky jest Speyside z uwagi na fakt, że znajduje się w nim ponad połowa krajowych gorzelni. Na wyspie Islay, której jedną czwartą powierzchni zajmują torfowiska, produkuje się whisky, w której mocno wyczuwalne są torfowe nuty. Z kolei Campbeltown to region, gdzie whisky charakteryzuje się solankowym aromatem.
Dwa rodzaje whisky
Mimo takiej różnorodności pod względem regionów produkcji, w Szkocji tak naprawdę możemy wyróżnić jedynie dwa główne rodzaje whisky: single malt whisky oraz blended whisky. Różnią się one składem, jednak to co je łączy, to sposób produkcji. Scotch Whisky Regulations z 2009 roku określa warunki, jakie musi spełnić whisky, by można było je określać mianem „szkockiej whisky”.
Whisky słodowa – single malt whisky
Single malt jest to whisky słodowa, która powstaje z jednego gatunku zboża (jęczmień) w obrębie jednej destylarni. Prawo nakazuje, by whisky leżakowała minimum 3 lata w dębowych beczkach, jednak single malt leży w nich zdecydowanie dłużej. Sprawdź na stronie ilu letnie szkockie whisky możesz kupić. Choć 3-letnia whisky jest najpopularniejsza w naszym kraju, z uwagi na niską cenę, nie oznacza to, że nie dostaniemy bardziej „wiekowych” trunków. Do tego grona możemy zaliczyć chociażby whisky o nazwie Aberfeldy (16-letnia) oraz osiemnastoletnią Abelour. Te dwie whisky z pewnością docenią wszyscy smakosze „rudej na myszach”, bowiem jak powszechnie wiadomo, im whisky dłużej leżakuje, tym intensywniejszy jest jej smak.