Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Świdnica
Jak oszuści pozyskują twoje dane logowania do social mediów?

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Dziś nikt nie zajmuje się ręcznym wpisywaniem prawdopodobnych haseł w celu odgadnięcia, jakie mamy dane do logowania na nasze profile. Bardzo często oszuści i złodzieje konta prowokują nas, żebyśmy sami im je zdradzili. Na pewno nie raz spotkaliście się z oczywistym oszustwem na Facebooku czy innych portalach, ale dziś wielu twórców wirusów wie, jak może szybko sprowokować nas w kliknięcie podejrzanego linku.
Jak oszuści pozyskują twoje dane logowania do social mediów?

Wystarczy jedno zainfekowane konto

Jeśli masz znajomego, który nie ma pojęcia o tym, jak może zabezpieczać swoje dane, to bardzo prawdopodobne jest, że może sprowadzić niebezpieczeństwo również na Ciebie. Tak naprawdę złodziej potrzebuje danych tylko do jednego prawdziwego i działającego konta, aby uzyskać dostęp do setek innych. I wcale nie musi zgadywać hasła do logowania danej osoby, wystarczy zainfekować jej komputer wirusem, który sam z siebie zacznie wysyłać wiadomość z linkiem do wszystkich znajomych takiej osoby. Dzięki temu bardzo szybko może pozyskać dane wielu osób, mając pod kontrolą tylko jedną.

Link do potencjalnie ciekawej wiadomości

Linki wysyłane przez zainfekowane konto bywają bardzo różne. Mogą jasno sugerować Ci, że wyciekły gdzieś twoje nagie albo intymne zdjęcia, albo dotyczą jakiegoś potencjalnie ważnego wydarzenia, o którym koniecznie musisz przeczytać. Nie ważne, jakiej treści przychodzi do Ciebie wiadomość, przeważnie jest okraszona emotką i zawsze zawiera link. Po kliknięciu na niego zostaniemy przekierowani do fałszywej strony logowania, na przykład na Facebook albo Instagram. Nigdy nie wpisuj tam żadnych swoich danych, bo zawsze jest to oszustwo. Szczególnie jeśli właśnie byłeś zalogowany na tej aplikacji.

Co powinno wzbudzić naszą czujność?

Przede wszystkim nigdy nie klikaj w linki, które wysyłają Ci osoby, z którymi nie rozmawiałeś od lat albo nigdy nie zamieniłeś słowa przez dany komunikator. Nikt nie napisze do Ciebie takiej wiadomości, szczególnie jeśli nigdy wcześniej niczego nie napisał. Jeśli jednak kliknąłeś, z ciekawości, strachu albo przez przypadek, zawsze patrz na link domeny, na której się znajdujesz. Jeśli nie jest to oficjalna strona logowania, to zamknij kartę. Ale niczego nie wpisuj w okienkach do podawania loginu i hasła, bo strona może monitorować każdy twój ruch, bez względu na to, czy na końcu wciśniesz enter.

Źródło: https://mediaclick.pl/social-media-marketing/


MR



o © 2007 - 2021 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl